Uncategorized jun 16, 2014

Zelo zanimiv način, kako narisati sliko čimbolj realistično oz. z čimveč detaili je radiranje barve. Ja, pri radiranju barve lahko dobimo zelo lep efekt prehoda in mehkobe ali pa ostre, lahko je to pri risanju dlake, oblakov …

Tako kot na papirju lahko radiramo napis ali skico, ki smo jo narisali z svinčnikom, tako lahko poradiramo tudi barvo iz površine le paziti moramo kdaj bomo barvo radirali. Ali, ko je še povsem sveža, za ostre dlake, ali pa, ko je že skoraj  suha za neostre. Različne so tudi trdote radirk. Od zelo mehkih, do trdih. 

To tehniko smo preizkusili pri poslikavi tigra na beli površini, kar se je izkazalo za super način. Pri poslikavi smo uporabili  črno barvo za dlako, rdečo za nos ter modro za oči. Črno barvo po tankih plasteh nanašamo na površino ter medtem radiramo, kjer je dlaka bela. Postopek je dolgotrajen, odvisno seveda od željenega detaila slike. Več kot je manjših radiranih črtic, bolj bo slika realistična. Z različnim pritikom radirke na površino ter stopnjo posušenost barve lahko reguliramo, kako ostra ali zablurana bo dlaka. Rahli potegi z radirko bodo pomenili blažje prehode, močnejši potegi pa ostrejše prehode.

V fazi poslikave:

 

 

Končna lakirana slika: