Splošno apr 18, 2015

Barve sten v prostoru in kako le te vplivajo na nas
Barve so velik dejavnik na naše dojemanje okolice. Z manipulacijo barv lahko vplivamo na človekovo počutje, razmišljanje, dejanja, zato je izbor pravih barv pomemben dejavnik, pa naj gre za popestritev prostora, hrano ki jo pripravimo, oblačila, ki jih oblečemo ali medijev, ki nam predajajo sporočila.

V človenku barva oz. barvna kombinacija vzbuja različne čustvene reakcije in ima svojo sporočilno vrednost. Odvisne so od vsakega posameznika, njegovega mišljenja, izkušenj. 

Področja, v katerih so barve zelo pomemben dejavnik, so oglaševanje, trgovina, tekstilna industrija, arhitektura in notranji dizajn, umetnost …

Kaj sporočajo barve sten v prostoru in kako vplivajo na naše počutje?

Razmislite, katera je vaša najljubša barva. Se mogoče najdeš v njej?

 • Bela

   nas asociira na sneg, zimo, mraz, čistost. Je najbolj nevtralna in jo lahko uporabimo v kombinaciji s katero koli barvo. Preveč te barve deluje hladno, daje občutek osamljenosti/praznine. Bela barva je barva, ki se v prostorih uporablja kot najbolj primarna in zavzema največ površine in ima nevtralen vpliv na človeka.

 • Črna

  v nas spodbudi asociacije na ostrost, zaprtost, okultno, včasih mračnost ali prestiž. Prestiž prikazujemo z kombinacijo črna/zlata. Tudi črno lahko uporabimo v kombinaciji s katero koli drugo barvo. Priporočjiva je uporaba v zelo majhnih ploskovnih površinah, poudarek na detailih v večjih prostorih.

 • Rjava

  predstavlja nekaj otipljivega, stabilnega, odganja negotovost. Asocira nas na drevesa, les, naravo. Simbolizira materinstvo, materialnost, ugodje in varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki na organizem deluje pomirjujoče in je primerna tako v kuhinjskih kot dnevnih prostorih.

 • Vijolična

  sodi med temnejše barve, je mešanica modre in rdeče. V nas vzbuja pomirjenost, skromnost, potrtost, preprostost. Povezujemo jo z močjo, premoženjem, oblastjo, kozmetiko in cvetjem. Simbolizira zmernost, obvladovanje, poslušnost in pokornost. Poudarja poglabljanje v sebe in je zaradi tega najbolj primerna za prostore, kjer se meditira. Primerna je tudi za spalnice.

 • Modra

  je pomirjujoča barva, ki jo povezujemo z naravo, morjem, gorami. Zbuja občutke neskončnosti, globine, strmenja k nečemu višjemu. Asociira nas na hladnost in vdanost, simbolizira odprtost, inteligenco in upanje. Projicira zbranost in ponotranjenost in s tem nasprotuje in ovira rumeno barvo. Modra barva tudi upočasnuje metabolizem, v svetlejših odtenkih. Zaradi lastnosti doseganja miru je zato zelo priporočljiva za prostore, kjer se veliko razpravlja in prepira.

 • Zelena

  je pomirjujoča in osvežujoča, povezujemo jo z naravo. Simbolizira mir, svežino, rast in prebujanje. Povezujemo jo z varnostjo, pravičnostjo, nezrelostjo in počitkom. Njen vpliv je pomirjajoč, daje vtis morale in lojalnosti. Še najbolj primerna je za spalne prostore in kopalnice.

 • Rumena

  je prav tako kot rdeča močna in opazna barva. Je edina barva, ki bode v oči, mednarodno uveljavljena barva, ki simbolizira nevarnost. Rumena je barva zlata in sonca, zato je simbol večnosti. Prav tako je simbol za zavist, napuh, sovraštvo in izdajalstvo. Izraža optimizem in samozavest, lahko pa brezobzirnost in zoprno vsiljivost. Zaradi svojih značilnosti je najbolj primerna za prostor, kjer se opravlja intelektualno ali ustvarjalno delo.

 • Oranžna

  je mešanica rumene in rdeče, ki spodbudno deluje na možgane in vliva pogum. Simbolizira veselje, zrelost in rast, trajnost, zvezo. Oranžna barva osvobaja in sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja. Asociira nas na sonce, ogenj, sadje. Ima močno, toplo energijo, zato tudi za njo velja, da jo uporabljamo varčno.

 • Rdeča

  je zelo močna barva, simbolizira življenje, ljubezen, vitalnost, agresijo in nevarnost. Je najbolj agresivna barva, ki spodbuja intelektualne dejavnosti, metabolizem, napad in delo. Spodbuja asociacije kot so: stop, revolucija, nevarnost, praznik, ogenj in kri. Preveč rdeče namreč lahko povzroči nemir, celo napadalnost. Rdeča naj bo poživljajoč dodatek, ki deluje toplo in poživljajoče.

 

Predvsem pri izbiri barve sten v prostoru moramo razmisliti o tem kaj želimo z barvami doseči, katera barva bo prevladujoča in izbira sekundarnih odtenkov, ki morajo biti v skladu z glavno izbrano barvo.

Kombinacija različnih barv, ki sestavljajo celoto grafike, kot dekoracijo stene, vozil, oblačil je lahko lepa popestritev, zato se nikar ne omejujte le na belo barvo, če gre za prostor ampak ga napolnite z vam ustreznimi barvami in poslikavami, saj tako prostoru dodate domačnost, veselje in prijetnost. 

Bodite pozorni, ko boste na obisku pri sosedu, v podjetju, v lokalu …, kako imajo urejene barve sten prostorov in grafične poslikave in kje se boste počutili bolj domače.

 

Facebook stran Sijaj Arnolj

Spremljajte nas tudi na facebook strani: FACEBOOK

Imate vprašanje? Nič hudega, kontaktirajte nas in z veseljem vam priskočimo na pomoč.